Bliksembezoek Kyushu in december door Nadia 

 

Dag 1 Amsterdam – Shanghai – Nagasaki

Vandaag vertrek ik van Amsterdam naar Shanghai, om daarna door te vliegen naar Nagasaki. Veel vluchten landen er niet op dit ontzettend schattige kleine vliegveldje. Ik sta dus ook al snel buiten met m’n koffer. Zoeken naar een bus hoeft niet, want dat wijst zich hier allemaal lekker vanzelf.

Gelukkig word ik op deze reis verder aan de hand meegenomen, want ik merk dat het tempo aardig hoog ligt. Een bliksembezoek Kyushu!

In de stad Nagasaki kan ik meteen inchecken in het hotel (het is al halverwege de middag) en fris ik me gauw een beetje op. Als eerste op het programma staat Deshima, het kleine kunstmatige eilandje waarvandaan de Nederlanders in de VOC-tijd handel dreven met Japan. Hier heb ik zoveel over gelezen tijdens mijn studie Japans, dat het erg leuk is om hier eindelijk echt rond te kunnen lopen. Ik word rondgeleid door de directeur die me alle plannen vertelt die er nog zijn om het kleine gebied weer echt een eiland te maken en de oorspronkelijke toegangspoort te herstellen. Er zijn al veel gebouwen mooi opgeknapt en de tentoonstelling is interactief en levendig. Het restaurant heeft zogenaamd ‘Nederlandse gerechten’, maar ik vond het er allemaal nogal Japans uitzien…

Het is december en ook hier wordt het dan toch iets eerder donker. Dat betekent wel dat ik Glover Garden heb bezocht met allerlei lichtjes. De oude westerse huizen zijn vanbinnen soms wat kaal, maar de tuinen en het uitzicht maken het een mooie wandeling. De verlichting is soms wat aan de kitscherige kant, maar dat is ook wel weer erg Japans natuurlijk.

Dichtbij Glover Garden bezoeken we een klein matsuri-museum. Hier staan een aantal praalwagens en draken die gebruikt worden bij een festival (natuurlijk ben ik vergeten bij welk festival). Leuk om te bezoeken als je de echte optocht niet kunt bijwonen, want de wagens zijn erg mooi.

Na zo’n eerste dag ben ik wel toe aan een stevige maaltijd en die krijg ik dan ook. We hebben een privékamer in een ryokan tot onze beschikking waar we het ene na het andere wonderlijke gerecht voorgeschoteld krijgen. Heeeerlijk! En daarna: gauw naar het hotel om energie op te doen voor morgen.

   

Dag 2 Nagasaki – Obama – Unzen

In de ochtend bezoeken we het Peace Park en Atomic Bomb Museum. Omdat ik nog niet in Hiroshima ben geweest, heb ik geen vergelijkingsmateriaal, maar ik vind het allemaal erg indrukwekkend. Helaas regent het, waardoor we wat sneller door het park lopen, maar vooral het parkje en monument bij het epicentrum is erg mooi. Het museum is interessant en interactief ingericht. De herdenkingshal met alle namen van de slachtoffers is uniek vormgegeven en een bezoek daaraan geeft een heel bijzonder gevoel.

Voordat we de bus naar Obama nemen, doen we nog gauw even Chinatown aan. Daar warmen we ons aan een flinke portie champon (een soort chowder). Zeker aan te raden! Eenmaal in Obama slenteren we wat door het dorpje. Leuke dingen hier zijn onder andere het gratis openbare warme voetbad met uitzicht over de zee en de restaurantjes waar het eten gestoomd wordt boven de heetwaterbronnen. In sommige gevallen mag je de mandjes zelf vullen en ophangen. Ook is er koud bubbelend water dat naar boven komt. In de tuin van een huisje wat verderop in het dorp kun je dit bekijken en zelfs proeven. Nog wat verder naar boven houden we even een pitstop in een atelier wat tegelijk ook een caféetje was. Sfeervol en mooie spulletjes te koop. Onder het genot van limonade gemaakt met dat bubbelende water, kun je over het dorp en de zee uitkijken.

Aan het eind van de middag reizen we verder naar Mount Unzen, waar we overnachten in een ryokan met verschillende baden en goed eten.

   

Dag 3 Mount Unzen – Shimabara – Huis Ten Bosch

In de ochtend wandelen we rond in de buurt van de ryokan door de Unzen Jigoku, de hellen van Unzen. Het is een heel gaaf gebied met erg dikke, sulfur-achtige mist. Overal zijn bordjes over de flora en fauna van het gebied, tot mijn verbazing ook redelijk veel in het Engels. Door de warme gassen zijn enkele grote platte stenen heel comfortabel voor de plaatselijke kattenbevolking om zo af en toe op plaats te nemen.

In de middag komen we aan in de stad Shimabara, de ‘city of swimming carp’. Een zeer pittoresk stadje dat vooral per fiets uitstekend te verkennen is. Het is erg bijzonder om hier de karpers langs de straten te zien zwemmen. Het koude water wordt ook nog regelmatig als koelkast gebruikt. Enkele van de oude bronnen die deel uitmaken van het waternetwerk van de stad zijn nog gewoon in gebruik om water uit te halen of in te wassen. Ook leuk zijn de drie samoeraiwoningen die vrij te bezoeken zijn.

Aan het eind van de middag vertrekken we per trein naar Huis Ten Bosch. Dit amusementspark met Nederland als thema is een erg aparte plek om als Nederlander in rond te lopen. Tegen de tijd dat we aankomen is het alweer donker en zo met al die lampjes en lichtshows is het wel een spektakel.

Ik overnacht in het park in het Robothotel. Dit past helemaal in het beeld dat mensen van Japan hebben: het is lekker raar en futuristisch. De geautomatiseerde check in met de robots werkte goed, evenals de gezichtsscanner bij de kamer. Het robotje op de kamer, Tulip-chan, was wat lastiger voor mij om te bedienen, maar dat is uiteindelijk ook goed gekomen.

   

Dag 4 Huis Ten Bosch – Hirado

Vanuit Huis Ten Bosch vertrekken we vandaag per trein naar Hirado. Het centrum bij de haven is leuk en heeft allemaal oude huisjes. Het kasteel is vooral leuk om te bezoeken vanwege het prachtige uitzicht over de baai. De nagebouwde factorij uit de VOC-tijd schittert met zijn witte kleur aan het water. Daar ga ik morgen heen!

De volgende stop is het Matsuura Historical Museum, waar ik word rondgeleid door een Nederlander die hier woont en werkt. Wat een fenomenale collectie hebben ze hier! Bijzondere spullen, maar vooral ook allemaal in uitzonderlijke conditie. De heersende Matsuura familie heeft hier eeuwen zonder problemen de macht in handen gehad en hebben de mooiste dingen verzameld. Hun interesse in het buitenland, wetenschap en kunst zorgt voor veel afwisseling in de collectie. Door het gebrek aan aardbevingen en branden is er erg veel bewaard gebleven.

In de middag is het tijd voor een sushi workshop. De workshop was bij mensen thuis en erg leuk, want we mochten veel zelf doen. Bovendien was de sushi in Hirado stijl, dat wil zeggen met gekookte vulling en een topping van ei en gekleurde suiker.

Na de workshop worden we opgehaald door de meneer van de homestay. Zijn huis ligt namelijk een stukje weg van de stad. De meneer en mevrouw van de homestay spreken geen Engels, maar zijn wel erg vriendelijk. Nadat we onze spullen naar de kamer hebben gebracht (waar ook het huisaltaar is!), helpen we mee met het maken van het diner. Er is natuurlijk veel te veel eten, maar het is erg lekker, dus we eten meer dan verwacht. Het kleine straalkacheltje houdt onze kamer lekker warm en na een prima nachtrust is het alweer tijd voor het ontbijt. Dit werd wel helemaal voor ons bereid en stond bij het opstaan al op ons te wachten. Het was heel bijzonder om in een typisch Japans huis te verblijven met tatami, houten vloeren, schuifdeuren en allemaal kleine kamertjes.

 

Dag 5 Hirado – Mount Okawachi – Takeo Onsen

De ochtend begint bij de Dutch Trading Post, het nagebouwde pakhuis van de Hollanders aan de baai van Hirado. Het is leuk om te zien, maar niet heel spectaculair; de tentoonstelling binnen is wat beperkt. Wel weer erg grappig is dat er kennelijk iemand in de buurt stroopwafels maakt en deze te koop zijn in de museumwinkel.

Vervolgens verkennen we een deel van de Orre trail. Een gedeelte van de route loopt door de oude straatjes van Hirado, maar je komt ook langs een mooie begraafplaats en tempels. Het grootste deel gaat door de natuur, met als mooiste punt de Kawachi Pass, van waaraf je een 360° panorama van de baai hebt. Aan het eind van de route kun je in de gratis hand- en voeten-onsen in de stad weer even op adem komen.

Vanaf Hirado station vertrek ik naar Imari. Dat gaat met een treintje van wel helemaal één coupé. Onderweg heb ik prachtige uitzichten waardoor de reis zo voorbij is. Op het station van Imari word ik opgewacht door mijn volgende gids, die mij deze middag rondleidt. Met de auto gaan we eerst naar het porseleindorp bij Mt. Okawachi. Het is een klein dorpje waar de porseleinmakers vroeger feitelijk gevangen zaten vanwege hun kostbare ambacht. Er zijn natuurlijk allemaal winkeltjes maar het leukste is wel dat je binnen kunt kijken in een atelier terwijl er in volle concentratie gewerkt wordt.

Vervolgens rijden we met de auto verder naar Takeo Shrine. Dit is een bijzonder heiligdom, vooral vanwege de aparte kleur; in plaats van het gebruikelijke vermiljoen is alles crèmewit. Het is een shrine die veel bezocht wordt door stelletjes. De heilige ‘couples tree’ hangt vol met belletjes om goed geluk af te dwingen. Het meest bijzondere vind ik echter de 3.000 jaar oude kamferboom helemaal achter op het terrein. Deze boom heeft als inspiratie gediend voor de Ghibli film Tonari no totoro.

Hierna weer in de auto, op naar het plaatsje Takeo Onsen. Het leukste is het buurtje rond de Sakura Gate. Hier vind je drie badhuizen en de oude onsen uit de Edo periode, wat nu een klein museumpje is. Vooral grappig dat je in het gebouw ernaast mensen naar de moderne badhuizen ziet gaan.

In Takeo Onsen verblijf ik in een leuke ryokan met een hele lieve eigenaresse. Ze is helemaal verzot op Duitsland en heeft veel westers antiek in de kamers en openbare ruimtes staan. Vooral muziekdoosjes vind je overal. Ze had zelfs een kleine Duitse kerstmarkt nagebouwd in de lobby!

   

Dag 6 Takeo Onsen – Fukuoka – Mount Hiko

De volgende ochtend word ik met één van de antieke auto’s van de ryokan bij het station afgezet, om per trein naar het station van Fukuoka te reizen. Eenmaal daar word ik ontvangen door twee mensen van het Fukuoka tourist centre en maken we eerst onder het genot van de bekende Hakata ramen kennis.

Vervolgens reizen we per auto naar Mount Hiko. Halverwege de berg is een parkeerplaats, waar vandaan je lopend of per kabelbaan naar de tempel en shrine kunt gaan. Het is een mooie plek, maar ergens toch jammer van die kabelbaan. In mijn geval was het wel handig, anders hadden we het qua tijd nooit gered. (Ook tof dat je een goede kans hebt om tanuki te spotten onderweg!) Lopend ga je een oude poort door en dan een behoorlijke trap op. De tempel en shrine zijn mooi en bieden gave uitzichten. Er zijn twee kleine museumpjes die je kunt bezoeken (één met geschiedenis over de monniken die vroeger op de berg leefden, de ander over de flora en fauna van het gebied). Voor de sportievelingen kun je nog een paar uur hiken naar de top, maar dat is een flinke klim.

Halverwege de berg overnacht ik in een ryokan. Ze hadden vrij veel verschillende soorten baden, ook buiten. Het meest memorabele hier was echter dat ik bij het uitgebreide diner koikarper kreeg. Dat is een delicatesse en de kok vond het heel bijzonder dat er een buitenlander dit ging proeven, dus hij kwam even kennis maken aan tafel. Helaas vond ik het niet heel lekker; een beetje taai en te veel graat…

   

Dag 7 Mount Hiko – Yanagawa – Dazaifu – Fukuoka – Amsterdam

Vanaf Mount Hiko rijden we eerst naar Yanagawa, een plaatsje ten zuiden van Fukuoka, aan de kust. Hier maak ik een boottocht door de oude grachten van de stad. Vanwege de tijd van het jaar is het denk ik rustiger dan normaal, maar ook wat minder mooi omdat er weinig groeit en bloeit langs de oevers. Als het er in de zomer krioelt van de toeristen, lijkt het me echter toch ook minder aantrekkelijk. Kennelijk hoort bij de boottocht een lunch, waarvoor je een gecombineerd ticket kunt kopen. De lunch bestaat in de basis uit rijst met paling, een gerecht waar Yanagawa beroemd om is. De paling wordt eerst gegrild en daarna samen met rijst en een saus gestoomd. Ik vond het erg lekker, maar je moet wel van paling houden.

Als laatste stop voordat ik word afgezet op de luchthaven, is Dazaifu. Uiteindelijk heb ik hier nog maar erg weinig tijd, dus krijg ik van een miko een spoedtour door de Tenmangu Shrine. Het is hier super druk, omdat veel mensen alvast komen bidden voor succes bij hun studie voor het volgende jaar. Het is een mooie grote shinto shrine, zeker de moeite waard als je in de buurt bent. Erg bijzonder om te zien is de priester die toevallig bezig is een nieuwe auto in te zegenen.

En dan is het helaas alweer tijd om vanaf de luchthaven van Fukuoka naar Nederland terug te vliegen. Maar Kyushu heeft in korte tijd wel laten blijken dat er ontzettend veel te zien en te doen is; dit gaan we hopelijk nog eens dunnetjes over doen!