ikipedia Maleisië
Natuur
De wonderen van de natuur in Borneo
Borneo is een eiland vol indrukwekkende biodiversiteit. Het herbergt enkele van de oudste regenwouden ter wereld, vol zeldzame dieren zoals orang-oetans en pygmee olifanten. Met zijn rivieren, grotten en nationale parken is Borneo een paradijs voor natuurliefhebbers.
Bako National Park
Bako National Park is het oudste nationale park in Sarawak, een deelstaat in het zuidelijke van Borneo. Met een oppervlakte van 27.27 vierkante meter is het een van de kleinste nationale parken in Sarawak, maar toch biedt Bako veel te ontdekken. Het park namelijk bekend om zijn biodiversiteit. Er zijn verschillende ecosystemen te vinden zoals moerassen, tropische regenwouden, kustgebieden en mangroven. Binnen het park kunt u veel verschillende landschappen vinden, van bijzondere rotsformaties in zee naar afgelegen stranden, steile kliffen en indrukwekkende grotten. Het is ook zeker aan te raden minstens een van de zestien trails in het park te nemen om de veelzijdigheid van Bako te ontdekken. De trails variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, dus voor iedereen zit er wat tussen.
Door de verschillende ecosystemen herbergt Bako ook een grote variëteit aan fauna en flora. Het park heeft maar liefst vijfentwintig verschillende vegetatietypen. Een van de meest unieke en bijzondere planten is de vleesetende bekerplant. Deze plant lokt insecten met een zoete vloeistof, waarna ze in de bekervormige bladeren verdrinken.
Borneo huisvest naast Bako National park ook twee nationale parken die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Dit zijn Kinabalu park in Sabah en Gunung Mulu National Park in Sarawak. Op onze Unesco werelderfgoed pagina kunt u hier meer over lezen.
Bijzondere diersoorten in Borneo
Borneo is de ideale bestemming om de neusaap (proboscis) te spotten. Deze unieke apensoort is kenmerkend voor Borneo. Ze leven voornamelijk in bomen en trekken rond in kleine groepen door de mangroven en het bos. Het mannetje heeft een lange, hangende neus die gebruikt wordt om vrouwtjes aan te trekken. Ook hebben mannetjes een dikke buik en kunnen ze wel 20 kilogram wegen, terwijl het vrouwtje een wat kleinere neus heeft en ook een stuk kleiner is in formaat. Beiden hebben ze een witte staart, grijze ledematen en een roodbruine vacht.
De beste plaats om deze apen te zien is in Bako National Park. Er leven ongeveer 150 neusapen en ze zijn het meest actief vroeg in de ochtend of vlak voordat de zon ondergaat. Dit is dan ook het beste moment om ze te spotten.
Op Borneo kun je ook de Maleise zonnebeer zien, de kleinste beren ter wereld. Deze beren worden bedreigd door ontbossing en illegale jacht vanwege hun gal, die in traditionele geneeskunde gebruikt wordt. Een goede plek om deze beren te bezoeken is bij het “Bornean Sun Bear Conservation Centre”. Het centrum helpt de beren de rehabiliteren in een natuurlijke omgeving voordat ze weer worden vrijgelaten in het wild.
Daarnaast zijn orang-oetans te vinden op Borneo. Deze apen zijn de grootste in bomen levende zoogdieren ter wereld, en door hun rode vacht zijn te makkelijk te spotten. Het “Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre” speelt een belangrijke rol bij het beschermen van de orang-oetan, en is dus ook zeker een bezoek waard.
Ook zijn er op Borneo pygmee-olifanten te vinden, een unieke olifantensoort die veel kleiner is dan zijn Aziatische verwanten. Ze hebben lange staarten die soms de grond raken, relatief grote oren en rechte slagtanden. Door een scheiding van driehonderdduizend jaar heeft de olifantengroep op Borneo zich geleidelijk aangepast aan hun leefomgeving waardoor ze anders zijn in fysieke kenmerken en temperament. Alhoewel de Borneose olifant relatief klein is, is het wel grootste zoogdier op het eiland met een schouderhoogte van 2,5 tot 3 meter. Door ontbossing wordt het leefgebied van de olifant steeds kleiner en nemen de aantallen langzaam af.
Kinabatangan rivier
De Kinabatangan rivier, die door het hart van Sabah, de noordelijke deelstaat van Borneo, stroomt, is een waar toevluchtsoord voor wilde dieren en een must-visit bestemming voor natuurliefhebbers. De rivier is 560 kilometer lang en slingert door enkele van de rijkste ecosystemen op het eiland. Dit biedt een onvergetelijke blik op de ongerepte schoonheid van Borneo. Je kunt hier krokodillen, neushoornvogels, pygmee-olifanten en neusapen spotten. Met een jungletocht of riviercruise kun je het leefgebied van deze dieren ontdekken en genieten van de natuur van dichtbij.
Schildpaddeneiland Selingan
Selingan is een eiland in het noordoosten van Sabah. Het staat bekend als “Turtle Island” en is de beste plek in Maleisië om zeeschildpadden te zien. Het eiland is een van de weinige plaatsen in de wereld waar je met eigen ogen kunt zien hoe groene schildpadden en karetschildpadden hun eieren begraven in het zand, een gebeurtenis die ’s nachts plaatsvindt. Bezoekers kunnen de schildpadden observeren en leren over de beschermingsinspanningen die worden geleverd om deze kwetsbare diersoorten te behouden. Na het leggen van de eieren worden de nesten bewaakt en beschermd totdat de jonge schildpadden uitkomen en hun reis naar de oceaan beginnen.
De beste periode om schildpadden te spotten is tussen juli en oktober, maar ze komen vaak ook in de rest van het jaar aan land.
Naast het bewonderen van de schildpadden biedt Selingan een paradijs voor natuurliefhebbers, met ongerepte stranden, helder water en een rijk zeeleven. Duiken en snorkelen zijn populaire activiteiten, waar je kleurrijke koraalriffen en exotische vissen kunt ontdekken.
Culinair Maleisië
Rijst, thee, en vruchten in Maleisië
Een smeltkroes van smaken
Rijst en noedels vormen de basis voor de meeste gerechten in Maleisië. Dit wordt vaak aangevuld met lokale groenten en gegrilde vis of garnalen.
Vanwege de geografische ligging en de mengeling van diverse culturele invloeden is de keuken van Maleisië allesbehalve eentonig; het biedt een heerlijke combinatie van Maleisische, Chinese en inheemse gerechten.
De Maleisische keuken is bekend om zijn grote verscheidenheid aan kruiden zoals citroengras, kurkuma, gember, knoflook en limoen. Probeer ook bijzondere specerijen zoals gemberbloem, bamboewortel, tapiocabladeren en de frisse, krokante wilde junglevaren.
Rempah smaakmaker Maleisië
Rempah betekent letterlijk “specerij” in het Maleis, maar rempah is eigenlijk een kruidenpasta die de basis vormt van veel gerechten in de Maleisische keuken, zoals rendang, curry of laksa. Het bestaat uit verschillende verse en gedroogde ingrediënten, zoals chili, knoflook, sjalotten, kurkuma, tamarinde en doeriannoten. De kruidenpasta wordt vaak gebakken in olie om de aroma’s vrij te maken, waardoor de gerechten hun kenmerkende gelaagde smaak krijgen.
Hét ontbijtgerecht van Maleisië
Nasi Lemak, wat letterlijk romige rijst betekent, is een typisch ontbijtgerecht in Maleisië. Het bestaat uit in kokosmelk gekookte rijst geserveerd met sambal, pinda’s, eieren, gebakken ansjovis en komkommer. Dat Nasi Lemak een geliefd gerecht is in Maleisië is duidelijk te zien aan de vele kraampjes die dit gerecht aanbieden op hun menukaarten. Nasi Lemak is een typisch voorbeeld van de rijke culinaire tradities van dit land en wordt zelfs als een cultureel icoon beschouwd.
Getrokken thee
Teh tarik is een niet zomaar een thee. De naam, wat getrokken thee betekent, komt van de bereidingswijze waarbij de thee van de ene container naar de andere wordt gegoten, soms vanaf een aanzienlijke afstand. Het trekken van de thee op deze manier mengt niet alleen alle ingrediënten, maar zorgt ook voor de karakteristieke schuimlaag wat het drankje iconisch maakt. Het drankje bestaat uit zwarte thee, gecondenseerde melk en suiker.
Het “trekken” van de thee is een veelvoorkomende handeling bij straatkraampjes en cafés in Maleisië, waar u niet alleen kan genieten van de smaak van de thee maar ook van de visuele show die het bereiden ervan met zich meebrengt.
Little India
In het westen van Kuala Lumpur is Little India te vinden, een kleurrijke en bruisende wijk met veel winkeltjes en restaurantjes. Het wordt Little India genoemd vanwege het hoge aantal Indiase inwoners, en dat is ook te merken aan de levendige sfeer. Probeer hier bananenblad rijst, een gerecht waarbij rijst, curry, groenten, en vlees op een bananenblad wordt geserveerd. De ervaring is pas compleet als u het met uw hand eet, op de traditionele Indiase manier dus. Of neem lassi, een Indiaas yoghurtdrankje die in verschillende smaken verkrijgbaar is.
De avondmarkt van Kota Kinabalu
Vanaf vijf uur opent de Pasar Malam Sinsuran, de avondmarkt, in Kota Kinabalu. Rechtstreeks uit zee worden er allerlei verschillende soorten vissen en zeevruchten uitgestald. Bij de meeste stalletjes worden de gerechten ter plekke voor u bereid, maar er is ook een breed aanbood van kant-en-klare lekkernijen te vinden. Probeer hier bijvoorbeeld latok, een Sabahaanse lekkernij dat bestaat uit een soort zeewier dat eruitziet als kleine groene druiven. Het heeft een rijke zee smaak en wordt vaak geserveerd met chili en limoen, bijvoorbeeld als bijgerecht bij gegrilde vis.
Het hart van Kuching’s streetfood
Topspot Food Court, gelegen op de bovenste verdieping van een parkeergarage in het centrum van Kuching, is een must-visit voor iedereen die van lekker eten houdt. Dit drukke foodcourt biedt een grote keuze aan gerechten, van traditionele Maleisische maaltijden tot populaire internationale gerechten. Van verse zeevruchten tot heerlijke lokale specialiteiten, overal vindt smaken die uw smaakpapillen zullen verrassen.
Ontdek de unieke vruchten van Maleisië
Maleisië staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan tropisch fruit, waaronder rambutan, mangosteen, salak en durian.
De naam ‘rambutan’ is het Maleise woord voor haar, wat logisch is als u de felroze vrucht bedekt met harige stekels ziet. Wanneer u de schil verwijderd, zit een doorschijnende, parelachtige vruchtvlees in die steviger en bloemiger smaakt dan een lychee.
Durians zijn vruchten die wereldwijd veel discussie oproepen. Naast dat ze bekend staan vanwege de doordringende geur, die vaak wordt vergeleken met rottende eieren of schimmelkaas, hebben durians een unieke smaak die velen als hemels beschouwen. In Maleisië wordt het zelfs de ‘koning der vruchten’ genoemd. Het land kent meer dan 200 soorten, maar de Musang King is de bekendste soort, gewaardeerd om zijn bitterzoete smaak en romige textuur. Durians hebben smaken die variëren van hartig tot zoet en worden ook als ‘verwarmend’ beschouwd omdat ze uw lichaamstemperatuur kunnen verhogen.
De Red Prawn durian is een kleinere variant die oorspronkelijk uit Maleisië komt. Het oranjerode vruchtvlees is romig en kleverig en heeft een subtiele, zoete en lichtbittere smaak, die doet denken aan rode wijn, bessen, en chocolade.
Mangosteens staan in Maleisië bekend als de ‘koningin der vruchten’, een meer elegante tegenhanger van durians. Ook hebben ze een verkoelende eigenschappen, in tegenstelling tot de verwarmende eigenschappen van durians. Mangosteens hebben wit vruchtvlees dat zoet is en de smaak wordt vaak omschreven als een combinatie van lychee, perzik, aardbei, en ananas.
Salakken zijn onmiskenbaar door hun schubbige, slangenachtige schil, waardoor ze ook wel ‘slangenfruit’ genoemd worden. Ondanks deze buitenkant is de binnenkant zoeter dan honing, zuur als een ananas en enorm sappig.
Maleisië heeft ook rode ananassen. Deze ananassen zijn kleiner dan gewone ananassen en hebben een wasachtig schil met rode stekels. Het vruchtvlees is wit, geel of roze, en is stevig en een beetje taai.
Tot slot is er ook nog de tarap, een vrucht die afkomstig is uit Borneo. Ze lijken qua uiterlijk een beetje op durians maar hebben zachte stekels. Het vruchtvlees en de structuur ervan wordt ook vaak vergeleken met jackfruit maar taraps hebben een eigen geur en romige textuur. Het vruchtvlees van taraps is zacht, sappig en heeft een zoete smaak.
iki
iki Travels, de Maleisië specialist met een Japanse naam.
Bij de oprichting van iki Travels is iki Travels begonnen met reizen naar Japan te organiseren. Ondertussen zijn wij ook vertrouwd geraakt met reizen naar Borneo en hebben wij ons als specialist op Borneo ontwikkeld. De naam blijft wel japans.
Het Japanse woord “iki” 粋 is ontstaan in de Tokugawa periode in Edo, eind 17e eeuw. Het woord werd gebruikt door de opkomende middenklasse van kooplieden, ambachtsmensen en geisha’s. “iki” staat voor een traditioneel esthetisch ideaal in Japan.
Als je een Japanse vraagt naar de betekenis van het woord “iki” zal hij/zij meestal met de mond vol tanden staan. Het is voor hen niet uit te leggen maar iedere Japanner weet haarfijn wat er mee wordt bedoeld.
De betekenis van “iki” die het meest dichtbij komt zijn woorden als chic, moedig, spontaan, origineel, sober en elegant. “iki” is in ieder geval niet: overdreven gecultiveerd, pretentieus, gecompliceerd, pronkerig, schattig of arrogant.
Geisha wel, samoerai niet
We zouden kunnen zeggen dat iets, iemand of een situatie “iki” is als deze origineel, verfijnd en chic is zonder perfect en gecompliceerd te zijn.
In de Japanse wereld zijn de Geisha’s “iki”. Ze zijn mooi, verfijnd en chic, maar hebben niet de intentie om perfect te zijn. Het zelfde geldt voor de Japanse tempels, tuinen en architectuur.
De Samoerai klasse kon nooit “iki” zijn. Echter, een individuele strijder van deze klasse kon “iki” zijn als hij moedig, sober, elegant en geschoold was.
Het tegenovergestelde van “iki” is “yabo” 野暮 of “busui” 無粋. Dat kan betekenen onbeleefd, ordinair, grof, simpel, luidruchtig, kinderachtig of snobistisch. In Japan vindt men de kantoorslaven klasse ofwel “salarymen” over het algemeen “yabo”.