Yi Jun Peace museum Den Haag

 

Het kantoor van iki Travels zit al jaren aan het Malieveld in Den Haag en wij denken dan ook wel het één en ander van de Hofstad te weten. Ik was daarom ook verbaasd toen ik van onze Zuid Koreaanse partner hoorde dat er midden in Den Haag aan de Wagenstraat een beroemd Koreaans museum gevestigd zit. Het Yi Jun Peace museum. Natuurlijk zijn we samen naar het museum gegaan.

Als u langs het museum loopt valt enkel de Zuid Koreaanse vlag op en als u het museum wilt bezoeken dan moet u eerst aanbellen. Nadat u binnen bent gelaten, wordt u hartelijk verwelkomd en krijgt u een uitleg in het Engels. De kamers in dit voormalig hotel ademen nog steeds de sfeer uit van de tijd dat Yi Jun met zijn 2 kameraden hier verbleef. Het pand is eigendom van Zuid-Koreaanse zakenman Lee Kee-hang, die het hotel in 1995 omgedoopt heeft tot museum.

 

De voorgeschiedenis

Het verhaal van het museum brengt ons terug naar het begin van de 20ste eeuw. Noord- en Zuid Korea was in die tijd nog één land. Een klein en arm maar onafhankelijk keizerrijk ingeklemd tussen de twee grootmachten China en Japan. Eind 19de eeuw werd Japan gedwongen hun 200 jaar lange isolatie op te geven en de grenzen open te stellen. Hierdoor groeide de angst om gekolonialiseerd te worden door het westen en is Japan zich in een razend tempo gaan moderniseren. Zowel de industrie als het militaire apparaat.

Nadat Japan als winnaar uit de Russisch Japanse oorlog in 1904-1905 kwam, werd Japan voor het eerst door de rest van de wereld (het Westen) als grootmacht beschouwd. Hierdoor voelde Japan zich gesterkt zijn wil op te leggen aan Korea.  Tot die tijd werd de soevereiniteit van Korea gewaarborgd door China en Rusland.

In 1905 tekende 5 Koreaanse ministers het Eulsaverdrag en wordt Korea een protectoraat van Japan. Wat later in 1910 zal worden uitgebreid tot een volledige annexatie van Korea. De keizer van Korea Gojong heeft echter altijd geweigerd te tekenen, maar werd door de machtsgreep van de ministers gesteund door de Japanners buitenspel gezet.

Yi Jun Peace Museum Den Haag Iki Travels

Tweede Vredesconferentie van Den Haag

In 1899 vond de Eerste- en in 1907 de Tweede Vredesconferentie in Nederland plaats. Hier kwamen afgezanten van nagenoeg alle landen bijeen om afspraken te maken over de regels tijdens oorlogsvoering met o.a. verbod op verschillende (chemische) wapens. Deze conferenties kunnen gezien worden als de voorloper op de Volkerenbond en nog later de Verenigde Naties. Ook werd hier de fundering voor het latere internationale gerechtshof in het Vredespaleis in Den Haag gelegd.

Als ultieme poging medestanders te vinden voor zijn zaak, stuurde de Koreaanse Keizer Gojong in het geheim 3 afgezanten naar Den Haag. Zij waren per trein 2 maanden onderweg en logeerde in Den Haag in een eenvoudig hotel. Het Yi Jun Peace Museum is gevestigd in dit voormalige hotel. De leider van dit drietal was Yi Jun en hij moest een pleidooi houden over de onrechtmatige overheersing van Japan.

Onder druk van Japan werd het drietal niet tot de conventie toegelaten, omdat Korea geen onafhankelijke staat was. Yi Jun wist echter wel veel publiciteit te krijgen in de kranten tegen het zere been van Japan.

 

Mysterieuze dood

Kort nadat de kranten aandacht hadden besteed aan het verhaal van de Koreaanse delegatie werd Yi Jun dood in zijn hotelkamer aangetroffen. Officieel is zijn doodsoorzaak nog steeds onbekend, maar in de complottheorieën zijn er 2 kampen. Het zou zelfmoord hebben kunnen zijn vanwege het mislukken van de missie, maar er gaan ook stemmen op dat Japanse spionnen  Yi Jun vergiftigd hebben.

Uiteindelijke werd Keizer Gojong na deze poging voor straf door de Japanners gedwongen om af te treden.