iki Travels’ top 10 tuinen van Japan
Wat maken Japanse tuinen eigenlijk zo speciaal? Een Japanse tuin is niet zomaar in elkaar geflanst. Tuinieren is een vorm van kunst in dit land. Over elk aspect wordt goed nagedacht om zo de Japanse gedachtes van pracht en Zen over te brengen. Veel mensen komen hier naartoe om in rust na te denken, al is dat soms lastig met zoveel bezoekers tegelijkertijd.
De top 5 bekendste tuinen worden vaak druk bezocht, maar er zijn daarentegen prachtige onbekende tuinen waar u in alle rust kunt genieten van de natuur. Daarom hebben wij bij iki Travels dit lijstje gemaakt met de mooiste tuinen in Japan die, volgens ons, wat meer aandacht verdienen.
1. Adachi Museum of Art in Matsue
In Matsue staat het Adachi Museum of Art, dit museum is niet zo zeer bekend vanwege de kunst maar vooral vanwege de tuin. Het museum is opgericht door Adachi Zenko in 1970, waarbij hij zijn passie voor kunst en tuinen combineerde. Adachi zag tuinen namelijk ook als kunstwerken. De tuin is al meerdere malen uitgeroepen tot beste Japanse tuin door Journal of Japanese Gardening. In de tuin staan veel met gras begroeide heuvels met de struiken gesnoeid in perfecte bolletjes, in de achtergrond zie je de hoge bergen. De tuin is een plaatje, helaas kun je dit alleen vanachter het glas van het museum bewonderen. Je mag er niet zelf in maar, je kijkt ernaar zoals naar een schilderij.
2. Seiryu-ji in Aomori
Ryoanji in Kyoto is niet de enige tempel met een rotstuin, ook in Aomori is dit een belangrijk onderdeel van de tempeltuin. Deze tuin heet de Bokitei tuin, dit betekend ‘Vergeet naar huis te gaan’. Vanuit de tempel kijk je uit over de rotstuin met de 5-laagse pagode op de achtergrond. Erg fotogeniek. Afgezien van de tempel, 5-laagse pagode, en de rotstuin, heeft de Seiryu-ji ook een 21,35 meter hoog Boeddha beeld. Alsof je een bezoekje aan Kamakura en Ryuanji in Kyoto combineert maar dan in het noorden van Japan. Als je helemaal zen wilt worden in een Japanse rotstuin zonder tussen honderden toeristen te zitten, is dit dé plek.
3. Rin-no-ji treasure house and garden in Nikko
Nikko is voor elke toerist een echte aanrader. Rin-no-ji tempel staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, en er komen veel toeristen op af. Veel minder bekend is Rin-no-ji treasure hall (Homotsu-den hall) waar je Boeddhistische kunst waaronder beelden, schilderijen en kalligrafie voornamelijk uit de 8ste eeuw kunt vinden. Met een kaartje voor het kleine museum, mag je ook in de tuin. De tuin is, net als het museum, erg klein, maar daarom niet minder mooi en is nog in dezelfde stijl als toen het werd aangelegd in de Edo periode (1603-1868). De kans is klein dat je hier iemand tegenkomt, omdat de meeste toeristen er voorbij lopen op weg naar Rin-no-ji tempel zonder het op te merken. Vooral in de herfst zijn de rode bladeren van de esdoorns heel mooi om te zien. Deze esdoorns staan op zeer fotogenieke wijze rond het vijvertje. Rond de eerste helft van november zijn de bladeren op hun hoogtepunt qua kleur.
4. Hotel New Otani Garden in Tokyo
In de hoofdstad van Japan heb je ook veel prachtige Japanse tuinen. Stap bijvoorbeeld in de tuin van het hotel New Otani en vergeet dat je midden in een miljoenenstad staat. De 400 jaar oude tuin is rijk aan kleuren met het diepe groen en de felrode brug en roze azalea struiken. Er is zelfs een waterval in deze hoteltuin! ’s Avonds wordt deze waterval belicht wat een magisch gevoel geeft. Er is een mini rotstuin als een soort voorproefje op de grotere Zen tuinen. Nog een leuk feitje over het hotel: van 1964 tot 1968 was dit het hoogste gebouw in Tokyo en in 1967 was dit de filmlocatie voor de James Bond film You Only Live Twice. De tuin is ook te zien in deze film. De tuin is ook toegankelijk voor bezoekers die niet in het hotel verblijven, maar wie wil er nou geen kamer met uitzicht over deze tuin?
5. Happo-en in Tokyo
Happo-en is een mooie tuin met een theehuis en een populaire trouwlocatie. Vanwege de mooie planten worden hier vaak fotosessies gehouden. De tuin ligt aan een heuvel waardoor je in de buurt van de ingang, uit kunt kijken over de hele tuin. Op de uitkijkheuvel staan een hele rij van bonsai bomen. De meeste bomen zijn meer dan 100 jaar oud en een aantal zelfs meer dan 500 jaar oud! Rond de tuin staat een basisschool, een middelbare school en een universiteit, dus je zult hier zeker groepen scholieren tegenkomen na schooltijd. Het is een redelijk kleine tuin maar zeker leuk om te bekijken als je toch in de buurt bent (bijvoorbeeld in Meguro).
6. Shukkei-en in Hiroshima
Hiroshima is een indrukwekkende stad en het bezoeken van de atoombom monumenten, musea en het vredespark is een must. Hier verzamelen zich echter ontzettend veel mensen en dan kan het wel fijn zijn om even rust te vinden in een mooi park waar maar weinig mensen komen. Het is wel even zoeken maar dan kom je ook ergens.
Rond een groot meer met schildpadden en koi karpers ligt een mooi park met verschillende paadjes en bruggetjes over het water. Er staat ook een kleine shrine in het park en een zitplaats aan het water. Achter de bomen zie je een torenhoog gebouw uitsteken waardoor je net zo’n contrast krijgt als bij het grote park in Tokyo (Shinjuku Gyoen). Neem vooral lunch mee en geniet van dit park aan één van de picknick tafels.
7. Saihoji moss garden in Kyoto
De beroemdste mostuin in heel Japan is die bij Saihoji, ofwel Kokedera (letterlijk mostempel). Hier komen wel 120 verschillende soorten mos voor. Er wordt gezegd dat deze tempel ooit de woning van Prins Shotoku was, al is dat niet zeker. In de Nara periode (710 tot 794) heeft de priester Gyoki bijna 50 Hosso Sect tempels opgericht, waaronder Saihoji tempel. In 1339 heeft een van de meest gerespecteerde Zen priesters van die tijd in Japan de Saihoji tempel tot Zen tempel benoemd. Er wordt ook beweerd dat de Saihoji tempel als voorbeeld is gebruikt voor tempels zoals Kinkakuji (gouden paviljoen) en Ginkakuji (zilveren paviljoen). Net als Ryoanji heeft Saihoji een plekje gekregen in de lijst met UNESCO werelderfgoed monumenten in Kyoto. Als je deze beroemde mostuin wilt bezoeken moet je ver van te voren reserveren. De tuin is het mooist in de vochtige periode, wanneer al het mos groen is. In de tempel heb je wel de unieke kans om Boeddhistische sutra op te noemen en in Kalligrafie over te nemen.
8. Rikugi-en in Tokyo
Rikugi-en kan worden vertaald als ‘zes gedichten tuin’. De tuin is rond het jaar 1700 aangelegd voor de vijfde Tokugawa shogun. Ook deze tuin is een goed voorbeeld van tuinen uit de Edo periode, met wandelpaden rond een grote vijver in het midden van de tuin en heuvels daarom heen. Er zijn meerdere theehuisjes waar je kunt genieten van traditionele Japanse groene thee. Om de Tsutsuji no Chaya theehuisje stroomt een riviertje wat er bijzonder mooi uitziet. Om dit riviertje staan namelijk allemaal esdoorns die zeker in de herfst prachtig verkleuren. Ook staan er kersenbloesembomen en azaleastruiken die in de lente bloeien. Er is bijna altijd wel iets te zien, al zijn de herfstkleuren toch voor de meeste mensen het hoogtepunt.
9. Zuihou-in (Daitoku-ji) in Kyoto
Zuihou-in is een van de kleinste subtempels van Daitoku-ji. De tempel is in 1535 gebouwd door een krijgsheer van Kyushu. Ook hier vind je een rotstuin al verschilt deze wel met de meeste andere rotstuinen. Deze rotstuin heeft rotsen en mos als eilandjes bij elkaar liggen (bij Ryoanji liggen de meeste apart) en het grind is daar als golfjes omheen geharkt. Ze spelen hier meer met hoogte verschillen in het grind dan bij andere rotstuinen. De andere tuin van de tempel wordt de ‘tuin van het kruis’ genoemd. De krijgsheer die de tempel liet bouwen bekeerde zich tot het Christendom vlak voordat het Christendom verboden werd. In deze kleinere tuin liggen stenen, die samen een kruis vormen en onder de stenen lantaarn ligt een Maria beeldje verstopt.
10. Tofukuji temple garden in Kyoto
De naam Tofukuji heeft niks met tofu te maken, het is een combinatie van de Todaiji tempel en deKofukuji tempel. De Tofukuji tempel is in 1236 gebouwd in opdracht van de Fujiwara clan als een van de grootste Zen tempels in Kyoto. Net als veel andere tuinen is de tuin vooral populair in de herfst wanneer de bladeren rood kleuren. Vanaf de Tsutenkyo brug loop je tussen de bladeren door en kun je prachtige foto’s maken. Al is het wel druk op de dagen dat de bladeren op z’n mooist zijn. In andere seizoenen er nog genoeg te zien. Zoals de rotstuin in de Hojo tuin. Dit is de rotstuin die Paulien Cornelisse liet zien in haar serie TokiDoki (seizoen 2, aflevering 2).
De kans is groot dat je in één van deze tuinen een man ziet staan die een al perfect aangeharkt gazon nogmaals aanharkt, of een vrouw die op haar knieën voorzichtig het onkruid tussen de bloemetjes plukt. Japanse tuinen worden extreem goed onderhouden en hebben elk seizoen weer iets anders om te laten zien. De kersenbloesem (sakura) in de lente, de vele kleuren groen in de zomer, de rode bladeren (momiji) in de herfst en de dikke pakken sneeuw die in de winter kunnen vallen. Zo geeft de natuur ons het hele jaar door iets om van te genieten.
Wilt u deze tuinen bezoeken? Vraag dan snel een offerte aan of informeer bij onze specialisten.